Running Lights

Nyheter

 

2019-09-05

Vinnarna dragna – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 2-2019

Följande personer skickade in rätt lösning till ”Finn-fem-fel”-tävlingen i nr 2-2019:
Gülden Mol, Malmö
Anna Lönn, Malmö
Ann-Christine Pella, Ystad

Vi säger grattis till de tre vinnarna som får Karin Alfredssons bok ”Sista färjan från Ystad”.
55 svar skickades in.


2019-06-12

Vinnarna dragna – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 1-2019

Följande personer skickade in rätt lösning till ”Finn-fem-fel”-tävlingen i nr 1-2019:
Tommy Larsson, Kivik
Göran Aronson, Sjöbo
Nils-Ingvar Olsson, Lomma

Vi säger grattis till de tre vinnarna som får Helena Kubicek Boyes bok ”Den ljusaste natten”.
45 svar skickades in.


2019-04-16

Ola begär ordet – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 1-2019

Tack Mahler!

Våren och värmen är på gång. Naturen förändras och vi blir alla lite gladare till mans. Förändringar sker inte bara i naturen utan inom MPGI’s värld också. Vår trogne redaktör för tidningen, Lars Mahler, tackar för sig efter fem förtjänstfulla år och jag fick förtroendet att axla ansvaret på denna position. Jag och styrelsen och säkerligen alla läsare vill passa på att tacka Mahler för hans insats under åren som redaktör. Jag ska ta mig an uppgiften och försöka göra ett lika bra arbete som Mahler gjort.

Vem är jag då?… Jag heter Ola Wahlberg och har suttit i MPGI’s styrelse i några år, och har varit anställd i myndigheten sedan 1992. Jag har under åren varit aktiv i många sektioner såsom hockeybockey, innebandy, fotboll och golf så jag tycker att jag har en bra insikt i föreningsverksamheten inom MPGI.

Mina ambitioner som ny redaktör är att jag ska försöka fortsätta att få tidningen att vara intressant för er läsare. Lite nya idéer har jag på lut men det kommer så småningom. Jag vill att ni läsare ska uppfatta tidningen som en informativ och intressant skrift över vad som händer i MPGI’s idrottsvärld och det bästa sättet att göra det är att publicera många artiklar om dom sportarrangemang vi arrangerar eller deltar i. Så jag vill fortsätta betona vikten av att ni läsare skickar in artiklar och bilder till redaktionen för publicering. Ni är faktiskt de viktigaste deltagarna i detta. Utan era upplevelser har vi inget att publicera.

På tal om förändringar: Det har tillkommit några nya sektioner i MPGI. Bland annat har en Padelsektion startats upp och även en Jakt- och fiskesektion ligger under uppstart. I den sistnämnda har för övrigt jag ansvaret för jaktbiten och det behövs medlemmar och idéer om hur den ska se ut. För fiskedelen ansvarar Glenn Olsson. Vi hoppas att de nya sektionerna får en bra start. All information om MPGI’s olika sektioner och ledare finns såklart kvar på Intrapolis för den intresserade.

Våren är som sagt på gång och med det stora förväntningar på vädret… hur blir det i år? Kommer sommaren vara varm och skön? Med tanke på den milda vintern får vi väl hoppas det blir varmt och skönt men kanske inte så extremt som det var förra sommaren. Med dessa ord önskar jag er en härlig vår och en underbar sommar och ta tillfället i akt och ut och rör på er. Om ni inte redan är med i en sektion så fundera på om det inte vore något för er. Slänga ett flöte i sjön, svinga golfklubbor, hoppa upp på cykelsadeln eller kasta ett bouleklot. Det finns något för alla. Rör vi på oss mår vi bättre.

Må bäst, vi hörs!

Ola Wahlberg
Chefred. & redaktionssekr.


2019-04-16

Ledare – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 1-2019

Nytt år – nya utmaningar!

Så är vi nu ett kvartal in i 2019. Tiden rusar och vi blir bara yngre och yngre…
Vi har hälsat ett 100-tal aspiranter välkomna till region Syd där en betydande del kommer att börja tjänstgöra i polisområde Malmö. Det är vår inriktning att rekrytera huvuddelen av dem till vårt fan-tastiska MPGI. Flera av sektionerna signalerar att de behöver påfyll-nad av yngre medarbetare och därför är det ännu viktigare att res-pektive sektion jobbar med frågan om attraktivitet. Ni medlemmar uppmanas att vara aktiva och underlätta för våra nya medarbetare att kunna ta plats i de sportaktiviteter de är intresserade av.

Årsmötet klarades av den 13 februari och denna gång räckte knappt två stora smörgåstårtor till vid mötet. Det var en del nya an-sikten som kom och det är positivt för vår utveckling. Styrelsen be-viljades ansvarsfrihet vilket vi tackar för, och vi har konstituerat oss för den kommande perioden. Lars Mahler avtackades för förtjänstfulla insatser i föreningen och kan nu på heltid ägna sig åt sitt arbete på Regionledningscentralen (RLC). Lars har haft ett tungt ansvar som redaktör för tidningen du håller i din hand.

Styrelsen kommer att återkomma med ord och bild framöver vilka funktioner vi har. Vi är också intresserade av att komma ut och heja på som publik när ni tävlar. När det gäller boulesektionen gäller som vanligt att – kom igen! Säg tid och plats så kommer vi.

Med dessa ord önskar jag er ett trevligt sportår i hälsans tecken och du – det gör inget att andra än anställda och f.d. anställda är med i någon sektion, så länge de betalar sin medlemsavgift och representerar MPGI på ett föredömligt sätt.

Styrelsen i MPGI genom
Stefan Sintéus
Ordförande MPGI


2019-03-13

Vinnarna dragna – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 4-2018

Följande personer skickade in rätt lösning till ”Finn-fem-fel”-tävlingen i nr 4-2018:
Gerd Severin, Malmö
Berit Thornberg, Simrishamn
Ewa Lundh, Smygehamn

Vi säger grattis till de tre vinnarna som får JF Hanssons bok ”Symbolens skugga”.
48 svar skickades in.


2018-12-12

Ledare – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 4-2018

Vi ser ljuset i tunneln!

I region Syd har vi nyligen genomfört trygghetsundersökningarna för 2018. Resultaten är som väntat och ganska likt förra årets resultat. Både den anmälda och den faktiska brottsligheten går ned i Malmö medan otryggheten fortsatt ligger kvar på en förhållandevis hög nivå. Förtroendet för polisen blir ständigt högre och jag vill inbilla mig att vi gör rätt saker inom polisen, inte minst avseende den grövre kriminaliteten.

När kriminalvården ständigt signalerar bristen på häktes- och fängelseplatser så är det ett mått på polisens effektivitet. Vi har just nu 20 häktade i 10 mord vilket tyder på att polisen är framgångsrik inom utredningsverksamheten. Vi ska dock vara ärliga att säga att våra prioriteringar är stenhårda vilket såklart får konsekvenser för mindre allvarlig kriminalitet.

Det är därför extra glädjande att vi får betydande tillskott på ny personal, nu senast 47 polisaspiranter till Malmö. Det är sådana tillskott som också gör att MPGI växer i medlemsantal. Samtidigt så har vi sagt att vi ska vara lyhörda för nya moderna sporter, t.ex. padel. En diskussion om detta kommer att ske vid vårt årsmöte som vi ämnar avhålla i matsalen på RCM, den 13 februari, kl 17.00, se särskild kallelse i tidningen.

En trotjänare i vår styrelse har annonserat utväxling vilket han gör med stor heder. Lars Mahler, som varit vår redaktör under flera år, har bestämt sig för att trappa ner inför sin sista tid inom polisen. Tack Lars för allt gott samarbete önskar vi från styrelsen.

Slutligen tillönskar vi från styrelsen Er alla en God Jul och ett Gott slut på 2018 och hoppas samtidigt på en fin vinter i vintersportens tecken. När vi hade en väldigt varm sommar kanske vi får en väldigt kall vinter. Vi får se vad pulkabacken har att erbjuda.

Styrelsen i MPGI genom
Stefan Sintéus
Ordförande MPGI


2018-12-12

Vinnarna dragna – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 3-2018

Följande personer skickade in rätt lösning till ”Finn-fem-fel”-tävlingen i nr 3-2018:
Agneta Månsson, Kristianstad
Emma Larsson, Höör
Jerker Lefévre, Lund

Vi säger grattis till de tre vinnarna som får Olle Lönnaeus bok ”Tiggarens hand”.
49 svar skickades in.


2018-09-27

Ledare – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 3-2018

En sommar svår att glömma

Den som klagar på denna sommarens väderlek har ett väldigt kort minne. Vi var några gamla kompisar som träffades i juli när det var som varmast, och gissa vad vi talade om? Värme, svårt för att sova och vem har köpt upp alla fläktar?
Då tog min kompis upp sin mobil och visade en film från i vintras när han med nöd och näppe lyckades ta sig fram under en snöstorm. Därför ska vi (om du inte är bonde förstås) inte klaga på vår sommar.

Styrelsen har återhämtat sig från värmeslag och en match med boulesektionen som gick sådär för oss. Vi fick i alla fall visa upp oss med våra nya MPGI-jackor och glänsa med att vi är en sammansvetsad styrelse.

Jag skrev ju lite förra gången om en eventuell padelsektion som vi funderat över och till nästa styrelsemöte ska vi fördjupa oss i detta och besluta om det är något för vår förening att testa på. Styrelsen återkommer med detta.

Vi hälsar också alla nya medlemmar välkomna till föreningen allt eftersom vi får nya medarbetare i Malmö. Skulle politikernas bud till Polismyndigheten hålla med 10 000 fler medarbetare till 2024 så får vi sannolikt utöka våra sektioner drastiskt.

Med detta vill styrelsen tillönska er alla en skön höst och när vintern börjar sätta in så tänk då tillbaka på svettiga sommarnätter och hur skönt det svalkades i bilen med AC:n på högvarv.

Styrelsen i MPGI genom
Stefan Sintéus
Ordförande MPGI


2018-08-23

Vinnarna dragna – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 2-2018

Följande personer skickade in rätt lösning till ”Finn-fem-fel”-tävlingen i nr 2-2018:
Anne-Christine Andersson, Örkelljunga
Donald Nilsson, Malmö
Tommy Larsson, Höör

Vi säger grattis till de tre vinnarna som får Christina Olséni och Micke Hansens bok ”Strandhotellet”.
37 svar skickades in.


2018-06-21

Mahler begär ordet – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 2-2018

Hur får de ihop det?

Tanken slår mig ofta när jag ser olika typer av byggnadsverk, konstruktioner eller föremål som har skapats av människor och jag har väldigt lätt att bli imponerad över den förmåga som finns att skapa. Jag har nyligen varit i Rom med familjen och besökt de platser som man skall besöka när man är i påvens stad. Vi besökta naturligtvis Vatikanstaten och var inne i Peterskyrkan och då dök den där bekanta tanken genast upp. Hur i hela fridens namn fick de ihop detta och lyckades bygga en sådan kyrka med alla de valv, murar, väggar, utsmyckningar och målningar som i slutändan skapade denna makalösa byggnad som dagligen besöks av massor av människor. Förvisso tog det tydligen cirka 120 år att färdigställa verket men vi är trots allt tillbaka på 15-1600-talet när det knappast fanns några Rallingkranar att lyfta med och ej heller någon krysslaser eller datorer för att rita och beräkna dimensioner och hållfasthet.

Under de fyra dagar som vårt Rombesök varade, dök tanken upp ett flertal gånger och inte minst när vi besökte Colosseum, den världsberömda amfi-teatern som var skådeplats för gladiatorspel och som byggdes under ca 10 år med början år 70 e Kristus. Arenan kunde rymma ca 50 000 personer och tydligen hade man något smart system som gjorde att man kunde fylla och utrymma platsen på ca 30 minuter. Jag kan garantera att många av de som köade nu för att komma in fick vänta betydligt längre än 30 minuter.

Här hemma hade jag förmånen att i tjänsten på nära håll följa byggandet av Öresundsförbindelsen. Dels som informationsansvarig i den stab under ledning av numera pensionerade kommissarien Leif Lindqvist som fått i uppdrag att ta itu med och lösa alla de polisiära frågor som kunde bli aktuella, och dels för att bildmässigt dokumentera framskridandet av bron enligt direktiv från dåvarande polischefen vid Limhamnspolisen. Många blev besöken och det var oerhört imponerande hur de gång på gång fick ihop det, allt från när kasunerna till pylonerna skulle sättas, till ”bridging the gapp” när den sista luckan i vägdelen fylldes och bron därmed var sluten.

Vi gjorde även ett studiebesök nere i tunneln som danskarna byggde och även de fick ihop det så att det sista tunnelelementet kom upp på rätt plats på Pepparholm. Jag kommer ihåg att jag ställde frågan ”finns det risk att det kan läcka in i tunneln” till den danske ingenjör som berättade för oss om tunneln och att tunnelelementen tätades, om jag minns rätt, med någon gummidamask mellan de olika sektionerna. Han tittade närmast lite förnärmad på mig innan han klart och tydligt förklarade att ”du kan vara helt lugn, vi får ihop det, det kommer inte att läcka”. Jag ställde inga fler frågor.

Bryter vi ner det till det mindre perspektivet så håller du just nu årets and-ra nummer av Skånepolisen Sport & Fritid i din hand. Det är kanske så att du undrar ”hur får de ihop det”? Hur lyckas de gång på gång få ihop en tidning med bilder och intressanta artiklar. Svaret är väldigt enkelt. Det är tack vare alla er som vill dela med er av era upplevelser och äventyr, och att ni har en kamera att föreviga det hela med, som det i slutändan blir en läsvärd tidning.

Fortsätt så, så får vi ihop det.

Lars Mahler
Chefred. & redaktionssekr.


2018-06-21

Ledare – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 2-2018

Glad sommar kamrater

I år ska det bli en fin sommar. Det behöver vi alla och prognoserna ser bra ut.

Vi är igång bra i MPGI och sektionerna är i full gång så vad mer kan man önska sig? Nya utmaningar är förestående med Boulesektionen och vi i styrelsen säger bara – kom igen. Det enda som kan gå fel är att korven bränns på grillen för att vi är så inne i spelet.

Styrelsen har fått en förfrågan från kolleger som vill bilda en Padelsektion. Jag har forskat lite om vad sporten innebär och såhär anges det på nätet: Padel är en av världens mest växande sporter. Bara i Argentina finns 4 miljoner användare. Padel är en bollsport som är likt en minitennisbana och reglerna är ganska snarlika tennisen. Vi har bjudit in kollegerna för att förklara omfattningen lite mer och därefter får vi fatta ett beslut om eventuell fortsättning och underrätta er alla om resultatet.

Styrelsen uppmanar alla våra medlemmar att lämna textbidrag då ni är med om fina resor eller för den delen andra upplevelser. Några av våra medlemmar är duktiga på att skriva fina reseskildringar och jag har i detta nummer skildrat en härlig resa som min hustru och jag gjorde till Vietnam i februari.

Vi har även rekryterat nya medlemmar till vår förening i samband med nya aspiranter och fler är att vänta. Styrelsen är noga med att träffa aspiranterna tidigt och berätta om vår fina förening.

En trevlig sommar tillönskas er och era familjer.

Styrelsen i MPGI genom
Stefan Sintéus
Ordförande MPGI


2018-05-25

Vinnarna dragna – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 1-2018

Följande personer skickade in rätt lösning till ”Finn-fem-fel”-tävlingen i nr 1-2018:
Thomas Willers, Ystad
Herlov Rydén, Simrishamn
Agneta Persson, Hässleholm

Vi säger grattis till de tre vinnarna som får Cecilia Sahlströms bok ”Vit syren”.
39 svar skickades in.


2018-04-17

Mahler begär ordet – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 1-2018

Kamerans och videons utveckling

Nytt år, nya möjligheter, nya utmaningar och nya tidningar. Jag pratar naturligtvis om VÅR tidning, den som du håller i handen just nu och som utgör det första av fyra nummer under 2018. 2018 kommer säkert att innebära en hel del extraarbete för många av oss inte minst med tanke på att det är valår i år. Tiden rusar och det är redan fyra år sedan förra valet eller omräknat i tidningar, 16 stycken. Förhoppningsvis påverkar det inte Din verksamhet mer än att Du hinner ägna Dig åt sport- och fritidsaktiviteter också och därmed även vill skriva och fotografera så att vi kan få lika innehållsrika tidningar i år som vi hade förra året.

På tal om att fotografera så uppstår det ibland vissa problem med de foton som ni skickar in, det vill säga de innehåller för lite information, de ”väger” för lite, innehåller för få kilobyte eller hur man nu uttrycker det. Det innebär att när redaktionen bearbetar dem och vill förstora bilden så ”spricker” den i så kallade pixlar och blir otydlig. Det funkar säkert när man skickar bilder till varandra via sociala medier och tittar på bilden i mobiltelefonen, men det blir inget bra resultat när bilden skall i tryck. En tumregel är att ha kameran inställd på så hög upplösning/kvalité som möjligt och glöm inte att en kamera oftast tar bättre bilder än en mobil.

Själv har jag alltid varit mycket intresserad av både foto och film/video. Jag minns min första kamera på 1960-talet, en Kodak som hade ett ljussvagt objektiv men där man kunde sätta på en blixtkub ovanpå för att hjälpa till med ljuset. Blixtkuben innehöll 4 blixtar som sedan fick kasseras och man snurrade den varje gång man skulle ta en bild. På polisskolan kom jag i kontakt med Rolleiflex lådkameror som vi använde i utbildningen. En fin och dyr kamera på den tiden och den inspirerade mig till att köpa en ”lillebror” till Rolleiflexen, en Yashica. Problemet med Yashican var att den saknade ljusmätare, så det blev till att investera även i en sådan för att komma rätt i förhållandet mellan tid och bländare och därmed få bra exponeringar. För att återgå till problematiken med ”för små” bilder till tidningen så hade Yashican den fördelen att man använde rullfilm i formatet 6 x 6 cm, det vill säga man fick ett negativ eller dia positiv som man kunde göra rejäla förstoringar från med god kvalité.

Likaså har det hänt massor på film eller videosidan. Min första videokamera köpte jag i mitten av 1980-talet för att filma barnen med och precis som med de tidiga kamerorna var filmkameran mycket ljussvag varför man fick rigga med starka lampor när man skulle filma inomhus. Inte så konstigt att många kisar mot kameran med tanke på att de fick en 1 000-watts lampa i ansiktet när de blev filmade. Utomhus fungerade det som regel bra med hyfsad kvalité.

Malmöpolisen var en föregångare inom video och startade i dess linda en informationsverksamhet som med hjälp av video bland annat spred brottsinformation till avdelningar, enheter och utsättningar. Den så kallade ITV-verksamheten (Internvideo) fortgick under ca 25 år från början av 1980-talet till mitten av 2000-talet när den lades ner. Jag hade själv förmånen att jobba med denna verksamhet under ett antal år och riktigt bra blev det när vi fick digital redigeringsutrustning och digitala kameror i slutet av 1990-talet. Vi hade dessutom en egen studio inne på polishuset Gasklockan där vi gjorde vårt polisiära ”Sydnytt”. På den tiden distribuerades informationen på VHS-band, ett format som idag tillhör antiken men där vi som mest hade 55 kunder där varje kund/enhet/utsättning fick sitt band. I social samvaro samlades man runt fikabordet för att titta på veckans ITV-program som innehöll spaningsinformation, allmäninfo och intervjuer med mera med mera. Till och med media uppmärksammade verksamheten och flera tidningar och även TV4 gjorde ett inslag om Malmöpolisens ITV.

Då var då och nu är nu och nu är det hög tid för Dig att ta del av årets första nummer av Skånepolisen Sport & Fritid. Jag önskar Dig trevlig läsning.

Lars Mahler
Chefred. & redaktionssekr.


2018-04-17

Ledare – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 1-2018

Kan det vara så att våren är på väg?

Känner mig lite filosofisk idag men när jag tänker på frågan är den ju inte vidare klokt ställd. Självklart är våren på väg, varför skulle den inte vara det när det varit så i 4000 år? Nog med filosofi.

Årsmötet avklarat enligt konstens alla regler. Vår tidigare sekreterare Hanna Stoltz har insett att det aldrig kommer att bli mer än pudersnö i Malmö och flyttar därför till Sundsvall där hon fått tjänst. Vi önskar henne stort lycka till trots att de inte har någon damfotboll att snacka om norr om Malmö.

Vi har tagit till oss synpunkter på nya sektioner och vi kommer att starta upp skyttesektionen ånyo fast med lite nytt innehåll. Mer om detta senare. Styrelsen hoppas att ni gillar de artiklar vi gör om föreningens stora idrottsstjärnor genom tiderna. Fler artiklar är att vänta, även om det inte blev någon i detta numret.

Rekryteringen till vår fina idrottsförening går bra och vi är nu uppe i 780 medlemmar. Jag blev för en tid sedan stoppad av en kollega som efter 15 års tjänst bestämt sig för att söka medlemskap. När jag frågade varför han dröjt sa han att det ”bara” aldrig blivit av men att han nu såg att föreningen hade flera nya aktiviter att anmäla sig till – jättekul.

Jag brukar ibland komma med någon anekdot från förr även om jag ”endast” har 37 års tjänst. För några år sedan talade jag med mitt gamla vakthavande från Trelleborg Gunnar ”Pipan” Hansson som var en mästare i gamla anekdoter. Han kallade mig fortfarande för ”ni unga” som kom med nytänk. Han tyckte att det var mycket lugnare förr när de unga poliserna inte gjorde så mycket väsen av sig.

Hur som helst kommer här en historia från tiden när jag körde radiobil. På söndagarna hade vi den s.k. militärrundan. Det var dåtidens mobförråd som skulle kontrolleras. Kontrollen bestod i en utvändig okulärbesiktning, vilket i princip innebar max tio sekunder per objekt. Polisen hade några månader tidigare fått de nya vita polisbilarna med den berömda hockeyklubban på sidan. Enligt mitt tycke ingen bra färgsättning.

När vi körde militärrundan hade det på något underligt sätt utvecklats en form av tävling över vem som lyckades fixa rundan på snabbast tid. Givetvis så åsidosattes inga trafikbestämmelser…

Denna söndagseftermiddag körde jag in på en hyfsat bra tid (i den vita polisbilen) som givetvis noterades av kollegerna. När vi någon timme senare satt och avnjöt söndagsfikan ringde det en upprörd bonde som önskade tala med vakthavande befäl. Gunnar tog luren och lyssnade tålmodigt till bondens klagomål över en vit polisbils framfart på grusvägarna han precis hade räfsat. Gunnar sög på sin pipa och sen uttalade han med myndig stämma – polisen har väl inga vita polisbilar, du måste ha sett fel. Det kan måhända vara LTG i Malmö (länstrafikgruppen) som varit där och testat nya fordon. De har ju sådana där turbobilar. Enligt Gunnar hade Trelleborgspolisen definitivt inga sådana polisbilar som beskrevs. Bonden förstod att självklart måste LTG testa nya fordon som de kan ta fortkörare med och ursäktade sig därefter. När Gunnar lagt på luren tittade han bort mot oss i soffan och sa; den ena tokigare än den andra. Vita polisbilar när vi har så fina svartvita. Nu går fan på torra land.

Med denna nästan helsanna anekdot önskar vi från styrelsen er alla en skön vår och en ännu skönare nalkandes sommar med mycket uteliv.

Styrelsen i MPGI genom
Stefan Sintéus
Ordförande MPGI


2018-03-07

Vinnarna dragna – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 4-2017

Följande personer skickade in rätt lösning till ”Finn-fem-fel”-tävlingen i nr 4-2017:
Helena Vuris, Skanör
Kerstin Agerhem, Hoting
Anna Lönn, Malmö

Vi säger grattis till de tre vinnarna som får Anna Karolinas bok ”Sjusiffrigt”.
61 svar skickades in.


2017-12-18

Ledare – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 4-2017

2017 – var har du tagit vägen?

Vad hände? Var blev 2017 av? Med ett rasande tempo har vi inom polisen i Malmö hanterat skjutningar, sprängningar och väldigt många frihetsberövade personer. Tyvärr är flera av dessa väldigt unga med allt vad det innebär.

Unga är också våra nya kolleger som börjat hos oss. Givetvis tillfrågas dessa om medlemskap i vår fina förening. Sporterna är inte som förr. Nu talas det om olika uthållighets- och kraftsporter. Vi i styrelsen ser positivt på nya förslag och försöker titta lite utanför boxen. Tävlingarna där MPGI varit representerade i har också varit flera, se vidare reportage i tidningen, särskilt det om boule…

Styrelsen förbereder sig nu för årsmötet som vi återkommer med om tid. Vi känner verkligen att vi har bra drag i vår förening och antalet medlemmar ökar inte minst genom att vi får nya aspiranter alltjämt. Vi har också börjat med att testa ut tröjor, jackor etc. för att synliggöra vår förening alltmer i olika sportsliga sammanhang.

Med dessa ord önskar styrelsen och jag en skön avslutning på året 2017 och samtidigt tillönskas er och era familjer en God Jul och ett Gott Nytt År. Själv har jag beredskap hela julen så jag får se om tomten kommer hitta till jobbet i år också. I annat fall får jag vara min egen tomte.

Styrelsen i MPGI genom
Stefan Sintéus
Ordförande MPGI


2017-12-18

Mahler begär ordet – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 4-2017

Dags att summera

Vi närmar oss årets slut och när du läser det här så är det bara några dagar kvar till julafton med allt vad det innebär av glädje, umgänge, julklappar och vem vet kanske även snö och vinterkyla. Måste dock säga att jag är lite kluven inför en kall vinter med tjocka kläder, snöskottning, skrapa rutor och dyra elräkningar. Skall man binda elpriset över vintermånaderna eller skall man inte? På något underligt sätt brukar det alltid bli fel. Binder jag så blir priset lågt och tvärtom om jag inte binder. Tror jag chansar på att låta det vara rörligt denna gången så får vi se.

Summera året, lägga det till handlingarna, göra upp bokslut. Vad man än kallar det så handlar det om olika saker beroende på vem man frågar.

Tittar man på årets månadstävlingar i MPGI golftouren och hur många som fysiskt har deltagit i dessa 9 tävlingar så blir det 209 st. Tar man ett genomsnitt på cirka 90 slag brutto per person och tävling så har vi tillsammans slagit 18.810 slag under året. Undrar hur många av dessa som hamnat i vattenhinder och försvunnit i ruffen? En gissning är att man kanske i genomsnitt förlorar två bollar per runda till en kostnad av cirka 25 kronor per boll. Då har vi tillsammans spelat bort cirka 10.500 kronor. Viktigt vetande, knappast. ”Nice to know”.

Ännu större siffror blir det om man tittar på min arbetsplats RLC-Syd det vill säga den södra Regionledningscentralen som omfattar Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Till dags dato, den 19 november så har vi mottagit 378.452 samtal in, varav knappt 13.000 är 112 samtal och 307.269 samtal har vi ringt ut. Samtidigt har vi mottagit 496.274 radioanrop in och knappt 92.000 radiosamtal har vi skickat ut. Slutligen har vi upprättat 305.000 HR eller händelserapporter plus allt annat som händer i en akutverksamhet med registerslagningar och mer eller mindre allvarliga insatser som är resurskrävande. ”Nice to know”? Ja absolut men kanske även ”Need to know” för att få en förståelse för de stora flöden som det faktiskt handlar om och en förståelse för varför det ibland tar tid innan just ditt anrop eller ditt telefonsamtal blir besvarat. När du läser detta har vi plussat på med ytterligare x antal tusen av allt möjligt.

Trevligare är det då att summera årets Skånepolisen Sport & Fritid. Som vanligt har ni varit duktiga på att dela med er av era upplevelser till tidningen vad det än må vara vilket jag och styrelsen tackar speciellt för. Jag hoppas samtidigt att innehållet i de olika artiklarna kan inspirera eller tipsa om alla de möjligheter som finns inom fritidsaktiviteter inte minst om man blir medlem i MPGI, Malmöpolisens Gymnastik och Idrottsförening. I tidningen hittar du kontaktuppgifter till sektionsledarna för de olika grenarna som finns. Hittar du inte din sektion eller ditt intresse så är det kanske dags att starta upp just ”din” sektion. Tag kontakt med någon i styrelsen och titta gärna in på vår hemsida på Intrapolis. Du vet väl också att du kan ta del av tidigare utgivna nummer av Skånepolisen Sport & Fritid genom att gå in på www.skanepolisen.se

Tittar man in i årets sista tidning så hittar man en hel del ”värmande” bilder vilket kan vara skönt när nu kylan troligtvis har slagit grepp om oss. Personligen föredrar jag den varmare årstiden men någonstans i bakhuvudet hör jag den äldre generationens ord om att ”vi måste ha vinter, kyla och tjäle för att slippa ohyra”. Det är säkert så även om jag inte får ihop det riktigt med tanke på Norrland och mygg m.m. Hur som helst så väntar säkert många vinterdagar med den där härliga luften, den strålande solen och det där vita på marken som inte minst den yngre generationen älskar.

Jag slutsummerar med att önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År och på återhörande till våren när elräkningarna förhoppningsvis har värmt huset men inte bränt hål i plånboken.

Lars Mahler
Chefred. & redaktionssekr.


2017-11-26

Vinnarna dragna – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 3-2017

Följande personer skickade in rätt lösning till ”Finn-fem-fel”-tävlingen i nr 3-2017:
Urban Fredriksson, Gävle
Kurt Andersson, Ludvigsborg
Agneta Månsson, Kristianstad

Vi säger grattis till de tre vinnarna som får Stefan Ahnhems bok ”Den nionde graven”.
43 svar skickades in.


2017-10-01

Ledare – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 3-2017

Vår förening MPGI jobbar för att växa och för att visa att vi finns!

Då är semestertiderna över och vardagen återgår till normalläget.

Vi i styrelsen hoppas att ni alla haft en härlig ledighet och att ni fått ägna er åt favoritsysselsättningen. Det har förhoppningsvis inte bara blivit grillat och gott utan även lite sportande. Själv blev jag förnedrad på golfbanan några gånger även om det trots allt inte gick så illa.

Under sommaren har MPGI varit representerade internationellt då Stina Karlgrund från POMA deltagit i de nordiska polismästerskapen i golf på Island, tyvärr under regn och rusk. Hur det gick går att se på sidan 14.

Styrelsen har jobbat med reklam för MPGI och ni ser redan nu exempel på detta i matsalen på Rättscentrum i Malmö.

Vi har också tagit fram reklam lämpliga att använda inom våra olika grenar. Styrelsen kommer att presentera dessa inom kort och därefter ser vi gärna att ni använder dessa när ni deltager i olika forum.

Slutligen kan styrelsen åter meddela att boulesektionen ånyo önskar utmana oss. Sannolikt kan de inte finna en bättre sparring eftersom de vid tidigare matcher varit oerhört nära att förnedras. Styrelsens ödmjukhet gör dock att vi låter oss besegras.

Ha en fin höst alla och vi ses i vimlet.

Styrelsen i MPGI genom
Stefan Sintéus
Ordförande MPGI


2017-10-01

Mahler begär ordet – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 3-2017

Hur svårt kan det vara?

Det är bara att konstatera att någonting är fel. Det funkar inte. En felsökning ger vid handen att det kan vara ett fysiskt problem eller så kanske rent av är det ett psykiskt problem. Det skulle naturligtvis kunna förklaras med min knäoperation tidigare i år eller så kanske det är min smärtande axel och överarm som är problemet. Fast å andra sidan stör dessa fysiska åkommer mig ej, så frågan är vad felet beror på? En tanke är handicappet. Handicappet är naturligtvis fel. Om bara det låg rätt så skulle allting se så mycket bättre ut.

Jag sitter och funderar över swingen och mysteriet med att spela golf. Lägg bollen på en peg, skicka iväg den cirka 220 meter, byt klubba och slå ytterligare cirka 120 meter, byt klubba igen och rulla i den i det lilla hålet på den välklippta gräsmattan. Hur svårt kan det vara? Uppenbarligen är det för närvarande mycket svårt, åtminstone för min del, att få uppställningen, backswingen, bollträffen och riktningen till att stämma. Årets spel har mest handlat om bogey, dubbelbogey, trippelbogey eller ännu värre och inte om par och en och annan birdie som genast gör golflivet så mycket lättare att leva.

Tack och lov finns det de som visar att det faktiskt går att spela bra golf. Jag måste bara nämna Monika Olin som sopade banan med allt och alla på Vellinge månadstävling. 65 slag netto. 7 slag under par och en rejäl sänkning av handicappet. Grattis Monika och hoppas att formen håller i sig när vi nu närmar oss upploppet på årets tour. Förra årets vinnare, Christian, blir nog svår att rå på även i år eftersom han i princip varit i ledning under hela säsongen. Men ett varningens finger måste alltid höjas för nyblivne pensionären Mats Hansson som lurar i vassen och skuggar ledningen. Hur årets tour slutade läser du i årets sista tidning som utkommer strax före jul.

Ny artikelserie – tips från er behövs

På tal om tidningen så har Karl Dannestam, en av MPGI-styrelsens medlemmar, initierat en ny artikelserie som har fått rubriken ”Polisidrottsprofilen”. Serien har som mål att berätta om allt från bollgenier och rättskipare till racketkonstnärer med mera, det vill säga låta olika medarbetare skildra sitt idrottsliv. Avstamp tas i den himmelsblå världen som färgat allsvenskans guldstrider många gånger. Vem det är? Läs om det på sidan 6.

Vi har säkert massor av personer som har eller har haft en idrottskarriär parallellt med anställningen i polismyndigheten och som skulle kunna passa in under rubriken. Har du en idé? Hör av dig till Karl Dannestam eller till undertecknad.

En sommar i bröllopets tecken

Sommaren eller det som borde varit sommaren med sol och värme börjar så smått gå i ide och man kan nog konstatera att sommarens väder inte var någon större succé och lycka. Lycka är det däremot att gifta sig vilket för vår familj var årets höjdpunkt när det var dags för bröllop i början av augusti. När musiken börjar spela, kyrkdörrarna slås upp och brudparet med ens äldste son och en bedårande vacker brud och blivande svärdotter träder in, tätt följt av deras respektive syskon som tärna och bestman, då är det lätt att få en klump i halsen. Då är man tacksam att man kom ihåg att få en näsduk med sig. En härlig dag, och en härlig kväll med all den kärlek och glädje som hör ett bröllop till.

Det är dags för dig att vända blad och ta del av och njuta av tidningens innehåll. Själv skall jag ut i garaget och leta reda på min ”träfemma” som har fått vila hela året. Där kan lösningen finnas. Vi får väl se på nästa månadstävling. Det gäller ju bara att slå bollen framåt och rakt så är man med igen. Hur svårt kan det vara?

Lars Mahler
Chefred. & redaktionssekr.


2017-08-31

Vinnarna dragna – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 2-2017

Följande personer skickade in rätt lösning till ”Finn-fem-fel”-tävlingen i nr 2-2017:
Gerd Järvborn, Trelleborg
Karl-Johan Hansson, Malmö
Mona Enqvist, Malmö

Vi säger grattis till de tre vinnarna som får Set Mattssons bok ”Fruktans tid”.
50 svar skickades in.


2017-06-21

Ledare – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 2-2017

Sommar, sommar, sommar!

Vad hände? Var tog våren vägen? Plötsligt blev det besvärande varmt igen men ändå… skönt.

Det går framåt för vår idrottsförening. Nya medlemmar och ytterligare utveckling av vår hemsida. Titta gärna in på den ni som har tillgång till intrapolis:

https://intrapolis.polisen.se/min-anstallning/foreningar/syds-foreningar/mpgi/?filter=News&pageIndex=1

Styrelsen har under våren besökt tryckeriet som trycker vår tidning och fått en trevlig förevisning av företrädare från Mediahuset. Vi gillade tryckpressarna och frapperades över hur enormt snabbt trycken gick. Det var nästan omöjligt för blotta ögat att se enskilda ark när de matades in i pressarna. Vi funderade över att skrika: ”Stoppa pressarna, vi har en nyligen inkommen nyhet!” När vi funderade vidare hade vi dock inga snygga bilder på någon i styrelsen så det fick vara trots allt, även om en och en annan tyckte de var snygga nog. Vi tecknade också ett nytt avtal för vår tidning så nu är den säkrad några år framöver.

Förutom att styrelsen har finansierat olika idrottsevenemang har vi också beslutat att ge cykelgänget en mindre summa med anledning av deras cykeltur i Tyskland. Vi förväntar oss text samt snygga och propra bilder från eventet.

Jag uppmanar därför nya som gamla medlemmar att dokumentera era idrottsliga äventyr så väntar kanske en liten dusör till skribenten.

Inom vår förening har Calle Dannestam konstaterat att vi har en hel del idrottsmän som gjort storartade insatser på det nationella och till och med på det internationella planet. Vi håller därför på med att göra ett trevligt reportage om detta. Vi får se hur vi får ihop det.

Styrelsen önskar er alla en mycket skön sommar och härliga ledigheter.

Styrelsen i MPGI genom
Stefan Sintéus
Ordförande MPGI


2017-06-14

Mahler begär ordet – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 2-2017

Vart är vi på väg?

Det känns inte så länge sedan årets första nummer av Skånepolisen Sport och Fritid kom ut och nu kommer redan nummer 2. Det ger samtidigt en fingervisning om var vi är under året, det vill säga i princip halvvägs. Vid den här tiden börjar man längta efter sommar, sol och värme och inte minst semester.

Med tanke på semester så skulle jag vilja ge dig ett litet tips. Varför inte sätta dig i bilen och färdas i två timmar och trettio minuter, där en färjetur utgör en timme och trettio minuter av den sammanlagda restiden räknat från när du kör upp från Öresundstunneln på den danska sidan. Denna förhållandevis korta restid där du tar sikte på staden Kalundborg på Själlands västsida leder sen vidare med färja till ett litet färjeläge som heter Ballen. När du rullar av båten hoppas jag du känner av den friska luften och framförallt hoppas jag att du anammar det lugn och den temposänkning som råder på denna ö.

”Giv dig tid”, säger öborna som under största delen av året är några tusen men som under semestermånaderna får sällskap av många tusentals turister. Beroende på var du har hyrt in dig, hamnar du på olika ställen på den drygt 3 mil långa och knappt 1 mil breda (på det bredaste stället) ön. Det finns naturligtvis stugor att hyra över hela ön till varierande pris men Ballen är inget dumt ställe med nära till strand, den lilla småbåtshamnen med de stora lyxiga båtarna och kvällslivet med restauranger och mys.

Jag kan också rekommendera att du tar kontakt med Wulff som har sitt lilla pensionat i Mårup på den norra delen av ön. Wulff som har en stor tomt där han odlar allt möjligt, hyr ut två vackert renoverade rum med dusch och toalett till ett högst överkomligt pris och då ingår frukost. Frukosten är en mycket trevlig upplevelse som förutom de vanliga ingredienserna brukar innehålla olika smakprov på något som Wulff har blandat ihop. Till frukosten ingår alltid ”marmeladproceduren” där du väljer ett par sorter bland alla hans hemlagade såsom hindbär, stickelsbär, tyttebär, jordbär och rips.

När du nu är installerad är det bara att ta del av öns alla sevärdheter. Du besöker Nordby med alla sina fina korsvirkeshus och i samma veva tar du Isse-hoved där vattnet möts från två håll och naturligtvis åker du upp till Ballebjerg, öns högsta punkt med sina hisnande ca 100 meter över havet där du har en bedårande utsikt över kullar och hav. Du rör dig fort över ön från norr till söder med tanke på de korta avstånden och ofta är där 2 km mellan byarna.

Öns största by Tranebjerg kommer du att passera ett antal gånger och här finns ”strissern” som i normalfallet sköter ön själv men som under sommaren får åtminstone 100 % förstärkning.

Spelar du golf så är det nästan tjänstefel att inte besöka banan som ligger i närheten av Besser. En vacker utmanande bana där många av hålen ligger med havsutsikt och där du förhoppningsvis får en riktigt härlig golfrunda. Greenfeen är rimlig även om våra ”pesetas” skall räknas om i danska kronor.

Du kommer inte att hitta något Emporia eller Väla centrum på ön och inte ens Hennes & Mauritz har hittat dit. Däremot kommer du att få en lugn behaglig upplevelse med fina bad, speciellt vid Kanhavekanalen i Sälvigbugten och du kommer att mötas av danskt gemyt och vänliga människor. Jag borde veta eftersom jag varit där ett hundratal gånger.

Jag önskar dig en härlig avkopplande sommar oberoende av var du hamnar.

Förresten, glömde jag berätta vad ön heter? SAMSÖ.

Lars Mahler
Chefred. & redaktionssekr.


2017-06-06

Lämnad till tryckeriet – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 2-2017

Nu är nr 2-2017 lämnad till tryckeriet och den beräknas landa i brevlådorna den 21 juni.
Trevlig sommar!

Redaktionen


2017-05-22

Vinnarna dragna – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 1-2017

Följande personer skickade in rätt lösning till ”Finn-fem-fel”-tävlingen i nr 1-2017:
Kerstin Wallin, Trelleborg
Thomas Willers, Ystad
Anders Johansson, Helsingborg

Vi säger grattis till de tre vinnarna som får Mats Olssons bok ”Straffa och låta dö”.
52 svar skickades in.


2017-05-08

Tävling – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 1-2017

Finn Fem Fel!

Svaren till tävlingen i nr 1-2017 vill vi ha senast den 17 maj. Därefter drar vi tre vinnare.

Lycka till!

Redaktionen


2017-04-20

Ledare – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 1-2017

Kamrater!

Årsmötet avklarat och styrelsen fick ansvarsfrihet för det gångna året vilket vi tackar för. Jag vill också tacka för det fortsatta förtroendet som ordförande i MPGI.

Vi har också avverkat årets första styrelsemöte där vi konstituerade oss enligt konstens alla regler.

Nytt för i år är att vi startat upp vår hockeysektion eller rinkbandy som den också kallas. Alla sugna skridskofantaster är välkomna att surfa in på vår hemsida och ta del av de istider som numera finns och testa om isen håller. Själv spelade vi en del hockey-bockey i korpen på 80-talet men vi hade så dåligt slipade skridskor att vi fick lägga ner när det blev synd om vaktmästaren som spolade isen.

I Boulesektionen har det utökats med fler träningstider varav några är inomhus och ni kan med fördel ta kontakt med Jan Ohlin om ni vill vara med och träna. Dock så ska ni se upp och vara extra noggranna när bouleproffsen räknar och mäter så ni helt plötsligt inte blivit av med några poäng.

Vi har tagit fram lite nya tröjor men även stickers som kan klistras på tröjor när ni tävlar för vår förening. Likadant har vi fixat märke att hänga på golfbaggen. Allt finns att ta del av på:

https://intrapolis.polisen.se/min-anstallning/foreningar/syds-foreningar/mpgi/?filter=News&pageIndex=1

Avslutningsvis vill jag tillönska alla våra medlemmar en skön kommande vår nu när ljuset blivit både tidigare och längre i vår vardag.

Må väl!

Styrelsen i MPGI genom
Stefan Sintéus
Ordförande MPGI


2017-04-20

Mahler begär ordet – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 1-2017

Böj och sträck…

Du har cirka 15 grader, men nu ser det bättre ut, det kan vara nästan 0 grader och dom 90 graderna….ja lite till, lite till, pressa på . Nu har vi nästan 110 grader så nu kan du sänka sadeln ett hack till. Ungefär så och lite till kan det låta när jag pratar med Viveca, det vill säga min sjukgymnast som efter bästa förmåga försöker hjälpa mig att få tillbaka smidigheten i mitt sargade och nyopererade knä där jag fått en ny knäled eller snarare en protes som jag försöker få ordning på.

Graderna handlar om hur mycket böjning och sträckning jag har i knäet och det är ganska lätt att bli fokuserad på siffror när mycket av tillvaron för närvarande har handlat om att kunna böja bättre och att kunna sträcka ut benet. 111 grader är bättre än 110 och 2 grader är bättre än 4 och så vidare, beroende på om det handlar om böjning eller sträckning.

Du kan ju starta en blogg, sa frugan. Så kan du berätta om dina grader och få en massa följare och en massa ”likes”. Naturligtvis sa hon det för att hon vet att ordet blogg, twitter, facebook och liknande framkallar en form av allergisk reaktion hos mig och gör att jag får håravfall. Men hon har kanske rätt. Nuförtiden ser man ju en massa för mig helt okända personer i olika TV-program som har som titel att vara bloggare och det finns till och med dem som kallas för stjärnbloggare, så varför inte och det verkar ju dessutom som om man kan tjäna en massa pengar på det. Jag kan kanske bli en knäbloggare. Skulle det bli så, så kommer jag i min första blogg med versaler att påtala, VILKEN FANTASTISK OMVÅRDNAD JAG FICK I SAMBAND MED SJUKHUSBESÖKET. SAMTLIGA, FRÅN DEN SOM STÄDADE RUMMET TILL DEN SOM UTFÖRDE OPERATIONEN HADE KUNDEN, DET VILL SÄGA MIG, I CENTRUM. STOR ELOGE TILL SVENSK SJUKVÅRD. Nog om detta.

I övrigt så är våren definitivt på ingång och vintersporterna börjar närma sig eller är förbi sitt slutdatum samtidigt som sommarsporter som fotboll, golf med flera är i sin uppstart. Detta faktum kommer förhoppningsvis att resultera i ett antal trevliga berättelser till årets fyra tidningar. Men innan vi kan läsa om sportsevenemang, reseskildringar, musikkonserter och händelser ”från förr” med mera så måste tidningen tryckas. Något som i sin tur förutsätter att du och jag och alla andra delar med oss genom att skriva några rader som tillsammans med något foto skickas till adressen redaktion@skanepolisen.se. Fler än du tror tycker det är trevligt att få läsa om just din upplevelse så vänta inte på att ”någon annan” skall fylla tidningen med innehåll. ”Någon annan” är naturligtvis också välkommen med sin artikel.

På tal om att trycka tidning, så har styrelsen för MPGI blivit inbjudna av Mediahuset till att se hur processen och trycket av vår tidning Skånepolisen Sport och Fritid och då årets första tidning går till. Mediahuset är det grafiska företag där Annika och Magnus, som rent fysiskt är stationerade i det gamla polishuset i Svedala, ser till att allting hamnar på rätt ställe innan det går iväg till tryckeriet. Trevligt initiativ som styrelsen ser fram emot och som du kommer att få läsa om lite längre fram eller i årets andra nummer.

Återstår bara att hälsa välkommen till årets första nummer av Skånepolisen Sport och Fritid. Förhoppningsvis blir 2017 ett bra och spännande år med mycket upplevelser och fina resultat. Själv hoppas jag på att pressa några grader till… det skall gå.

Lars Mahler
Chefred. & redaktionssekr.


2017-04-20

Vinnarna dragna – Skånepolisen Sport & Fritid nr. 4-2016

Följande personer skickade in rätt lösning till ”Finn-fem-fel”-tävlingen i nr 4-2016:
Agneta Månsson, Kristianstad
Helen Johansson, Malmö
Leif Widmark, Staffanstorp

Vi säger grattis till de tre vinnarna som får Anna Karolinas bok ”Förlorat ansikte”.
57 svar skickades in.


Till toppen